På jakt efter wattarna

image3

Nu har jag äntligen gjort det! Jag har länge gått och funderat på att köpa en elmätare, mätaren som visar hur mycket ström en apparat drar ur uttag den är kopplad till.


Anledningen till köpet har antagligen att göra med att jag älskar att se resultatet av en förändring. Jag vill inte bara veta att när jag stänger av TV:n ordentligt så drar den ingenting, jag vill SE det. Det är härligt!


Under min jakt på wattarna har jag både kommit fram till resultat jag räknat med, men också några som jag inte direkt kan säga att jag tänkt på. Att min digitalbox till TV:n inte har någon standbyknapp visste jag, men att det gick åt 7W i standbyläget visste jag inte. Andra apparater som också drog mer än jag hade önskat i standbyläge var min externa hårddisk som drog 4W och xbox-konsollen låg och puttrade på 2W i avstängt läge. Jämför med min lågenergilampa på 6W och då är den faktiskt tänd.


Jag har nu kopplat om några av sladdarna till en dosa med strömbrytare för att bli av med alla smygfisar. Kolla runt och fundera ut vilka kontakter du utan problem kan koppla till en dosa med strömbrytare eller helt enkelt dra ut när du inte använder. Lycka till!

/Henric


Echo in my heart

Urskogens räddare i nöden, den tappre, otroligt hänsynsfulle skonaren... DU!
Varför inte, jag har ju inget annat att göra just nu, kan lika gärna rädda lite urskog.


Har kanske fortfarande en massa tid över? Att rädda urskogen gick snabbare än beräknat. Då finns det bara en sak att göra... ett test!


Undertiden du grunnar över vad du skulle kunna göra för att minska den där irriterande gula skorstenen kan du ju alltid prenumerera på en nyttig tidning (om du inte redan hittat den på biblioteket förstås).


Allt detta görs allra bäst till tonerna av Ekoboys - Echo in my heart...


/Henric


Ladda ner mer musik!

image2

Plast, plast och åter plast. Människan har idag ett underligt behov, många tänker inte alls på vad det är vi vadar fram genom idag. Människan har några primära behov som krävs för att överleva, de är mat, luft och vatten. En nykomling på den listan är faktiskt oväntat nog plast. Mat, luft, vatten och plast.


En industri som idag har en stor förkärlek för plast är musik- och filmindustrin som panikslaget försöker få människor att börja köpa skivor och filmer igen. Hörde att det är uppåt 1,5 miljoner svenskar som laddar ner musik och film från nätet. Tänk mängden plast som slipper produceras för dessa 1,5 miljoner människor, för att inte tala om de transportsträckor för att transportera alla skivor och filmer.  


Stöd de lagliga alternativen för skiv- och filmhandeln.

CinemaNow - Film
Headweb - Film
Homedownloads - Musik
CDON - Musik och film/Henric


Blogginfo.se


Det bästa av två världar

Ibland funderar jag på vart jag finns på plus/minus -skalan när det gäller miljöpåverkan. Jag önskar ofta att jag skulle sitta på plussidan och knapra på en egenodlad rödbeta. Sanningen är för de flesta inklusive mig själv en annan, synd tycker många (bortsett från herr Nilsson).


Om alla människor levde som jag i en lägenhet med el, kött några gånger i veckan och cyklar till skolan, räcker inte den planet vi har. I en värld bestående av 6,6 miljarder TV tittande köttätare i en etta med lampor skulle jordens yta och resurser behöva dubblas för att räcka till, älskade samvete.


Ditt samvete


/Henric
Blogginfo.se

Stand by me

image6

Det är svårt att leva som man lär, det är otroligt svårt. De flesta vet redan att det är just det som krävs, att vara redo att ändra på vardagen en aning för att bli av med onödig påfrestning på vår miljö. Ett bra exempel är klart standby funktionen på elektroniska prylar som i de flesta fall slukar ofattbara mängder energi när produkten i fråga inte används överhuvudtaget. Problemet är en kombination av konsumentens och industrins inställning till problemet. Vi orkar inte släpa oss fram till TVn för att stänga av den lilla röda standby lampan som lyser. Jag kan erkänna att jag inte alltid gör det själv.

Tillverkarna har ett stort ansvar då det är de som designar produkten och alltså de som bestämmer hur den ska fungera. Jag anser att det med dagens teknik inte borde vara någon större svårighet att kunna stänga av standbyläget från fjärrkontrollen, där är antagligen det problemet löst.


Tänk också på att det inte bara är TVn som snor energi. Jag läste att Playstation 3 förbrukar energi motsvarande 4 kr/dygnet bara genom att vara i standby i och med att den ständigt söker uppdateringar via nätet.


/Henric Brandt


Blogginfo.se

Grad för grad... 


Förändringarna ligger inte och trycker bakom något hörn längre, det är nu det händer. Dagligen får vi höra nya rapporter, debatter och teorier om vad vi är på väg. Än är det inte för sent att göra något för en bättre framtid för oss och för kommande generationer.


Jag inleder den här bloggen med en artikelserie från Dagens Nyheter som följer och förklarar teorier om vad som kan komma att hända i världen på grund av klimatförändringarna. Händelser som redan idag är verklighet för många. Artikelserien följer utvecklingen av jordens temperaturhöjning. En, två, tre, fyra, fem och sex graders höjning, en höjning som IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) påstår kan inträffa inom de närmaste hundra åren.


Ta er tid att läsa dessa artiklar, ta till er av det som sägs. Reflektera över det du läser, kommentera gärna om det är något du funderar över eller tankar som väcks av artiklarna.


/Henric Brandt

Ps. jag råder er också att kolla upp mer av The Blue Man Group!Blogginfo.se

RSS 2.0