Klotet


Vetenskapsradion ger sig ut i bloggvärlden för att släppa in allas våra röster och åsikter. Bloggen är till för att du och jag ska kunna disskutera de ödesfrågor som vi människor ställs inför.
Den 14 januari slår de också upp portarna för ett nytt radioprgram som kommer sändas på P1 kl. 13.20. Vi väntar med spänning på hur det kan arta sig. 

Benvärmare och planeter

Jag läser att miljöintresset när det kommer till de inköp vi gör i vardagen sjunker. Det är en liten men synlig nedgång av miljömedvetenheten hos oss konsumenter. Det gäller framförallt mat och kläder. Fortfarande så är andelen konsumenter som tycker att energi och bilinköp bör präglas av miljötänkandet.En teori är att när människor får det ekonomiskt sämre ställt så är det många som prioriterar bort miljöhänsynen. Ett resonemang som jag inte kan hålla med om. Det är bara en indikation på att människan fortfarande inte har insett allvaret i problemet vi står inför.

Men jag hoppas att vi alla snart förstår att begreppet trend inte hör hemma i miljödebatten. Vår planet är ingen benvärmare som vi lägger på hyllan när trenden är över.


Läs även:
Miljöteknikbolag i västra Sverige vägrar lågkonjunktur

Att sätta miljön på kartan

Nu sätter jag Din Miljöblogg på kartan!

Jag finns i Malmöbloggkartan.se!
Grattis till mig.

Heart of goldJag vet inte vad det är, men jag tycker det är något alldeles speciellt med mellansnack. Det har kanske något med att jag allmänt blir så otroligt imponerad av människor som är bra på det de gör. Neil Young är bra på det han gör, här sitter han uppkrupen på en naken stol och är så där mysigt blyg. Han klämmer fram några väl valda ord. När han är klar med munspelet så sätter det igång.
En låt som alltid funkar.

Har du Spotify?

Miljö är för alla

Juletider innebär för min del tentatider, så det blir en hel del läsning. Jag läser just nu en bok om Miljöledningssystem och management. Där uppmärksammas en sak som jag inte tänkt på men som jag tyckte var väldigt intressant.

Miljöfrågan är för många idag väldigt viktig och kraven på företagen ökar för var dag som går. Det pratas om att det är storföretagen som är de största bovarna. Det är också dem som får ta nästan alla smällar av engagemanget i miljöfrågan. Men det är här de smyger sig fram, de små- och medelstora företagen (SMF) som klarar sig undan stora delar av lagkraven och myndighetskontrollen. De skuttar också lättsamt ofta förbi de krav som konsumenterna annars ställer på företag och organisationer. Även de stora företagen som ställer krav på leverantörer och liknande, bortser ofta från de mindre företagen i sina krav.

"SMEs comprise the fabric of all societies. Change their attitudes towards the environment and we have a chance to achieve sustainable development. Ignore them and we will all suffer."  - Hillary R.

Globalt utgör SMF ca 70 % av BNP (en siffra som självklart varierar mellan länderna, men i Sverige stämmer den bra). Det är en mycket hög siffra som ganska tydligt säger att vi behöver ändra vår strategi en hel del. Det är dags att vi ställer krav även på mindre företag. De ska inte falla bort i skuggorna av Coca Cola och Vattenfall utan krav ska ställas på även dem. Inget företag är för litet för att bry sig.  I Sverige består SMF till 99 % av företag med färre än 50 anställda. Det är dags att alla tar sitt ansvar. 

Vi sa att du bryr dig, visa att ingen är för liten för att bry sig. Ställ krav på alla.


Skörbjugg eller giftbas

Läste i Metro härom dagen att det i en ny EU-granskning redovisas att det förekommit mer uppåt 29 olika bekämpningsmedel och spår av bekämpningsmedel i paprikor. Man har testat massor med frukt och grönsaker och hittat rester av bekämpningsmedel i 49% och de gränsvärden som finns inom EU överskreds i 4,7% av fallen. Värst av alla var tydligen vindruvorna som där det förekom stora mängder ämnen med direkt påverkan på hälsan!
Jag säger då det. Är du inte så sugen på att tillaga giftsoppa i magen och inte heller redo att sluta äta frukt och grönt och hamna på akuten med skörbjugg, så finns det en utväg. Ekologiskt! Perfekt.Om du ändå upptäcker att du drabbats av skörbjugg så har jag hört att det enklast botas genom att man dricker stora mängder limejuice. Men undvik den sjukdomen, den verkar inte trevlig.

RSS 2.0