Miljö är för alla

Juletider innebär för min del tentatider, så det blir en hel del läsning. Jag läser just nu en bok om Miljöledningssystem och management. Där uppmärksammas en sak som jag inte tänkt på men som jag tyckte var väldigt intressant.

Miljöfrågan är för många idag väldigt viktig och kraven på företagen ökar för var dag som går. Det pratas om att det är storföretagen som är de största bovarna. Det är också dem som får ta nästan alla smällar av engagemanget i miljöfrågan. Men det är här de smyger sig fram, de små- och medelstora företagen (SMF) som klarar sig undan stora delar av lagkraven och myndighetskontrollen. De skuttar också lättsamt ofta förbi de krav som konsumenterna annars ställer på företag och organisationer. Även de stora företagen som ställer krav på leverantörer och liknande, bortser ofta från de mindre företagen i sina krav.

"SMEs comprise the fabric of all societies. Change their attitudes towards the environment and we have a chance to achieve sustainable development. Ignore them and we will all suffer."  - Hillary R.

Globalt utgör SMF ca 70 % av BNP (en siffra som självklart varierar mellan länderna, men i Sverige stämmer den bra). Det är en mycket hög siffra som ganska tydligt säger att vi behöver ändra vår strategi en hel del. Det är dags att vi ställer krav även på mindre företag. De ska inte falla bort i skuggorna av Coca Cola och Vattenfall utan krav ska ställas på även dem. Inget företag är för litet för att bry sig.  I Sverige består SMF till 99 % av företag med färre än 50 anställda. Det är dags att alla tar sitt ansvar. 

Vi sa att du bryr dig, visa att ingen är för liten för att bry sig. Ställ krav på alla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0