Visste du det?

image4

Ca 70 % av all den elektronik vi använder i världen idag transporteras till Kina för att "återvinnas". Datorer, TV-apparater, stereo, video, dvd-spelare m.m. Elektroniskt avfall är svårt och dyrt att återvinna rätt, därför blir det uppåt tio gånger billigare att sälja avfallet till Kina. Där tar olika uppköpare hand om avfallet, det sorteras och de viktiga metaller och värdefulla föremål som finns plockas av, därefter bränns resterna i stora eldar. I eldarna slänger man plast, färg, metaller m.m. I byarna där industrierna förekommer blir människor sjuka, växter dör, luft och vatten är konstant förorenat. Arbetarna som sorterar avfallet har inte råd att tacka nej utan blir tvungna att jobba under dessa förhållanden för ca 1000kr/mån.


Det uppskattas att ca 90 % av allt elektroniskt avfall återvinns på ett sätt som inte är enligt miljöstandard, låter det som 2008?


Kommentarer
Postat av: Bella

Men vad kan jag göra åt saker liksom? Det låter svårt.
Jag läste idag om några tjejer som har börjat att ta hand om gamla mobiler som de återvinner miljövänligt. Och pengarna de får över skänker de till människor med taskiga förhållanden inom jobb, typ dessa människor i Kina som du skrev om. Jag vet inte riktigt hur det funkade, jag är inte så insatt :)

2008-04-03 @ 20:34:36
URL: http://www.belluni.blogg
Postat av: Henric

Nä det är ju det som är problemet. Vi kan inte göra så mycket mer än att veta om det och visa att det inte är okej. Det handlar om att företagen som säljer avfallet ska ta steget att betala mer för att återvinna miljövänligt... inte lätt

2008-04-04 @ 10:46:24
URL: http://dinmiljo.blogg.se
Postat av: Gunilla

Trevligt med "nya" unga miljöbloggare.

2008-04-10 @ 19:39:53
URL: http://Iwillnevergiveup.blogg.se
Postat av: Luft till salu

Som enskild kanske man inte kan göra så mycket. Men genom att skapa opinion i frågan kan man påverka mycket. Får man med sig media så får man snart också med sig politiker eftersom många av dessa är måna om rätt rubriker.

2008-04-12 @ 05:34:07
URL: http://lufttillsalu.blogspot.com
Postat av: Helsingborgstad

Hej du helsingborgare! Spana gärna in vår blogg. Bloggen som håller dig uppdaterad om allt roligt som händer i Helsingborg. =)

2008-04-16 @ 20:15:23
URL: http://helsingborgstad.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0