Vattenfalls samvete är svart som kol

Jag antar att alla sett den vid det här laget. Reklamen med isbjörnen som kämpar för att hitta någonstans att ta sig upp, bland isvrak och öppna vatten. Den sätter sig i hjärtat. Det är jobbigt att titta på. Men vem är det nu som gjort reklamen och vad vill de säga?

De som står bakom reklamen är energiföretaget Vattenfall som enligt reklamfilmen vill ha din underskrift i deras namninsamling för deras arbete mot klimatkrisen.

Vad är det man skriver under på då? Jo, det du skriver under på är en lista som ska lämnas till beslutsfattar i Bryssel och som även så småningom ska framföras vid FN:s nästa klimatmöte i Poznan, Polen.

Namninsamlingar för klimatet, det är ju härligt (Sluta för allt in världen inte läsa här!).

Okej, men vi kan ju förtydliga lite vad det egentligen är vi skriver under på. Det krav som Vattenfall samlar underskrifter till förespråkar en stabilisering av koldioxidhalten i atmosfären på 450 – 550 miljondelar. Siffrorna säger kanske inte mycket för de flesta. Men om vi sätter det i rätt sammanhang. Forskare anser att en nivå på 550 miljondelar med all säkerhet skulle leda till en temperaturhöjning med minst 2 grader vilket skulle leda till en klimatkatastrof. Polarisen skulle försvinna och de stackars isbjörnarna skulle inte ha någonstans att ta vägen. EU:s antagna stabiliseringsmål idag är 350-450 miljondelar, det vill säga att Vattenfalls förslag som de vill att vi ska skriva under på är helt åt skogen fel.


Miljöaktivist stoppar ett tåg påväg till en kolkraftverk.

Anledningen till att Vattenfall vill ha denna stabiliseringsnivå är självklart för att de ska kunna fortsätta med sin kolkraft i framförallt Tyskland och Polen. Jag vet inte om jag nämnt dessa siffror tidigare, men de tål att nämnas åter och åter igen. 2006 uppgick Vattenfalls totala koldioxidutsläpp till 90 miljoner ton, det är ca 1,5 gånger HELA Sveriges utsläpp av koldioxid! Det är också en ökning med ca 10 miljoner ton från föregående år. Samtidigt pumpar företaget in pengar i utvecklingen av fossila bränslen, framförallt kolkraften, och avsätter inte ett öre till förnyelsebar energi.

Vattenfalls försvarstal låter något i stil med att kolkraften är den enda rätta energikällan idag när vi saknar ”bättre” alternativ. Man pratar sig också varm om forskningen kring att skilja koldioxiden från utsläppen och gräva ner den i bergrunden. Men denna teknik är dyr, riskfylld, krävande och kommer inte att vara utbredd förrän tidigast 2030, då det med all säkerhet redan är för sent att med sådan teknik avvärja klimatkrisen.

Så för allt i världen, om du vill dra ditt strå i kampen mot klimatkrisen, undvik allt vad Vattenfall heter.

Nu har jag äntligen skrivit av mig. Sprid detta vidare nu, det är vårat uppdrag att alla får reda på detta.
Prata om det, sprid kunskapen alla har rätt till!

/Henric Brandt

Kommentarer
Postat av: Bella

DETTA ÄR SÅ SJUKT!

Jag fattar verkligen inte, även om jag har hört det många gånger nu. SICK! Jag tycker inte om Vattenfall

2008-10-22 @ 10:49:37
URL: http://belluni.blogg.se/
Postat av: Henric

Bella: Ja, jag vet! Anledningen till att politiker inte tar ställning och gör något åt det är ju att genom att gå med på Vattenfalls krav så blir det så mycket mindre att göra för dem. Sjukt.

2008-10-22 @ 11:08:15
URL: http://dinmiljo.blogg.se/
Postat av: My - miljöbloggen

Haha intressant inlägg :) Tänk så mycket det är man inte vet egentligen. Läs gärna min miljöblogg!

2008-10-27 @ 13:32:25
URL: http://birch.webblogg.se/
Postat av: Theréz

Läste om det där..herregud..så jäkla idiotiskt! Vattenfall som går ut med reklam om att de är så miljövänliga! De lurar oss bara de idioterna -.-

2009-01-03 @ 00:28:13
URL: http://therez.blogg.se/
Postat av: Theréz

Läste om det där..herregud..så jäkla idiotiskt! Vattenfall som går ut med reklam om att de är så miljövänliga! De lurar oss bara de idioterna -.-

2009-01-03 @ 00:30:14
URL: http://therez.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0