Vad är det alla pratar om?

image7

På Venus är det för varmt och på Mars för kallt. Temperaturen på jorden är så lagom att vi faktiskt kan leva här. Detta beror på atmosfären och dess växthusgaser. Venus atmosfär har på tok för mycket växthusgaser och Mars har nästan inga gaser alls, jordens atmosfär innehåller precis lagom.

Solens strålar når in i jordens atmosfär och värmer upp planeten som sedan utstrålar värme som så småningom lämnar atmosfären. Växthusgaserna absorberar värmen vilket innebär att vi (med rätt mängd växthusgaser) har en behaglig medeltemperatur på ca 15 grader, men med den ökade halten växthusgaser absorberas mer värme och det blir varmare.

Det är i huvudsak koldioxid som bidrar till den ökade mängden växthusgaser i atmosfären, andra gaser som metan och dikväveoxid påverkar, men inte i lika stor utsträckning. Källan till allt koldioxid är all form av förbränning av fossila bränslen (olja, naturgas och kol), det vill säga större delen av all förbränning.

Detta är den ökade växthuseffekten och vår största klimatkris. Vad som väntas inträffa med en höjd medeltemperatur kan ni läsa om i DN:s artikelserie som jag tipsar om i inlägget "Grad för grad" längre ner.


...sådär ja, nu vet ni det.

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Hej! Behöver tips om en lätt och bra träning för kroppen, har du några? Svara i min blogg! Tusen tack i förhand! :)

2008-06-03 @ 21:02:45
URL: http://rebeccaasv.blogg.se
Postat av: älinpälinälinpälin

Jag ska bli miljöminister när jag blir stor! :D www.flowersarebeautefulsoareyou.blogg.se

2008-06-03 @ 21:58:09
Postat av: Miljöfysik

Nu är det väl iofs mer än hundratusen gånger så mycket koldioxid på venus, men ändå.Kul miljöteknik som sparar mycket energi: en ny sorts <A HREF="http://www.trygghetsvakten.se/Krypgrund/Analyser.html">avfuktare<A/>

2008-08-29 @ 16:22:13
Postat av: Miljöfysik

Jag kan tydligen inte skriva länkar... pröva URL nedan istället

Postat av: Anonym

grymt bra blogg & bra skrivet! läs gärna min, skulle vara kul att få lite åsikter. trevlig kväll! :)

2008-09-27 @ 23:40:55
URL: http://globalthinking.blogg.se/
Postat av: Miljömedveten

Jag har läst lite på länken ovan och trillade sedan in på denna sidan där de också har tänkt på detta med energisnåla och ekologiska avfuktare. De har en hygrostat som styr avfuktare att bli mindre energikrävande. Intressant om jag nu inte hade bott i lägenhet.

2008-10-12 @ 22:23:16
URL: http://www.lfs-web.se
Postat av: Jocke

Låter som det kommer bli otäckt likt jorden om några år :-)

2010-06-23 @ 20:27:56
URL: http://www,nortechtelecom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0